Monday, March 30, 2009

Kaasaegne tants olümpia alaks!

Esmaspäeval ilmus postimehes üsna kopsakas artikkel eesti kaasaegsest tantsust. Nimelt olid kõige targemad külastanud Uus Tants 9't ning otsustanud koostada põhjaliku ülevaate hetke seisust tantsumaastikul.
Minu esimene reaktsioon oli toimetusse joosta ja teismelise koolimõrvari kombel suurejooneline veresaun korraldada, kuid veidi raha mahunenult otsustasin lihtsalt lipu poolde vardasse lasta.
Neetult kurvaks tegi mind see endiselt üheülbaline lähenemine tantsule kui lavalisele kunstile - tekkis tunne, et mind tahetakse minu enda sünnipäeval maha matta.
Meid tabeldati ja võrreldi omavahel, nagu tegemist oleks CD plaatidega. Kallid kriitikud ja lugejad... kahjuks juba puht statistilistel põhjustel ei elata need tabelid teid kuidagi ära. Neid koreograafe, kes aktiivselt etenduste "tootmisega" tegelevad ( st. neid, kes teevad vähemalt kord aastas ja täispika) saab kahe käe näppudel üles lugeda. Üks Top 10, ja kogu lugu.
Teiseks, kui ühe plaadi tootmise taga on peale muusikute enamasti mitu inimest ( produtsendid, miksijad jne.), siis tantsu lavastuse taga on tihtipeale ikkagi ainult koreograaf. Seega kui teie tabelis on Mart Kangro etendus enne Taavet Janseni oma, siis te põhimõtteliselt ütlete, et Mart on ägedam kui Taavet. See on ju täiesti isiklik rünnak.
Ja üldse: kas me oleme mingid sportlased või? Kes kõrgemale ja kaugemale?!Kui teile nii väga vaja on võrrelge ja tabeldage oma muusikat edasi, seal on vähemalt müüginumbrid taga, meil neid kahjuks ei ole,( ega tule!) aga meie põllult hoidke eemale!
Siis oldi pettunud, et miks ei ole midagi uut. Muidugi kontoritöötajad ootavad iga aasta uut Windowsit ja ongi harjunud pidevalt igasuguseid lisavidinaid installima nii kui vastav ikoonike vilkuma hakkab. Kahjuks ei saa ma ka siin kohal teile vastu tulla.
Meie, teate, ei ole arvutid, meie oleme inimesed.
Endiselt heidetakse ette ka, et nii vähe tantsitakse. Ma ei saa aru, miks meid võrreldakse balletiga? Hallooo?!! Kui nii väga võrrelda tahate millegagi siis teatriga!Palun väga. Ammu oleks aeg. Teatrist kirjutades ei küsi keegi, miks ei tantsita...
Tegemist oleks muidugi üsna vägivaldse võrdlusega - nagu võrdleks fašismi demokraatiaga. (Usun, et iga elava mõistusega ja ambitsioonikas noor nätleja teab kumb on kumb. Vanadega on teine lugu - nemad on õnnelikud, et saavad oma kodulaenu firmapidudel õhtujuhina töötades makstud, excuse my french)
Ma loodan siiralt, et minu siinne sõnavõtt säilitas minu Kanuti Gildi SAALi õiendaja tiitli ning püüan edaspidigi olla selle nime vääriline seda enam, et tantsurahvas avalikus meedias üsnagi tasane on - kehakeelt ju trükki ei lasta...ning ehk on tänase päeva tantsukriitikud edaspidi oma kirjatükkides ettevaatlikumad.

1 comment:

Anonymous said...

kopipasten oma enda hetk tagasi lisatud postitust (sõna "muusika" võib asendada igasuguse kultuuritegevusega):
...ma saan aru, kui kohatu on sellised võrdlused nagu “eelmisest parem/lahjem”. nagu oleks muusika kahtlase väärtusega sport, mille eelmise rekordi ületamise üle otsutavad kohtunikud-muusikakriitikud. otsustusläheteks “see eelmine album” ja oma maitse. kas kaugushüppe kohta otsustatakse ketsivärvi järgi? … nagu kunstis peaks olema 2 kategooriat “läbitud-läbimata” peaks muusikas ka kaks olema nagu “tõmbaskaasa-eitõmmandmidagi” …